Ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων 28/06/2002 – Απόσπασμα Εισήγησης Προέδρου_01.07.2002

Ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων 28/06/2002 – Απόσπασμα Εισήγησης Προέδρου_01.07.2002

Η ραγδαία βελτίωση των συνθηκών στη διεθνή αγορά χάλυβα, που παρατηρείται από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους, μας επιτρέπει σήμερα να διεξαγάγουμε την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας σε κλίμα αισιοδοξίας και ευοίωνων προοπτικών.Μετά από μία – περίπου διετή – περίοδο βαθιάς ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τιμές ορισμένων χαλυβουργικών προϊόντων κατρακύλησαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η διεθνής αγορά χάλυβα βρίσκεται στην αρχή μιας νέας αναπτυξιακής φάσης.Βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της τρέχουσας περιόδου είναι η ραγδαία ανάκαμψη των τιμών.Ήδη, η ευνοϊκή αντιστροφή των τάσεων της διεθνούς αγοράς έχει αρχίσει να ασκεί αξιόλογη επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους των μεταλλουργικών επιχειρήσεων του Ομίλου. Αξίζει, εν προκειμένω, να σημειωθεί ότι η βελτίωση του μεικτού κέρδους της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΙΜΠΕΞ, ως ποσοστού επί των πωλήσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαίου του τρέχοντος έτους, ξεπερνά το 65% , γεγονός, που αποδεικνύει ότι τα σύννεφα που σκίαζαν τον ορίζοντα του 2001 απομακρύνονται, και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.Η κρίση, που βίωσε το 2001 η διεθνής αγορά του χάλυβα ήταν μία από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Προκλήθηκε από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ενέτεινε τις αρνητικές επιπτώσεις των σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων, που κατατρύχουν τη βιομηχανία του χάλυβα σε διεθνές επίπεδο.

Οι συνέπειες της κρίσης της διεθνούς αγοράς έπληξαν καίρια τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών, μειώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πολύ χαμηλότερα ακόμα και από αυτά της περιόδου της κρίσης στην Νοτιοανατολική Ασία.Αυτή ήταν και η αιτία των αρνητικών αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά το 2001, δεδομένου ότι, παρά τη διαρκή ενίσχυση των πέραν του σιδηρεμπορίου δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος εξακολουθεί να εξαρτά κατά πολύ μεγάλο μέρος τις αποδόσεις του από τη δραστηριότητα της παραγωγής, κατεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων.

;Πάντως, παρά τη γενική υστέρηση της τελικής τους γραμμής, τα αποτελέσματα του 2001 αποτύπωσαν και θετικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις:Πρώτον, άρχισε και αποδίδει καρπούς η δραστηριότητα της ανάπτυξης ακινήτων: η ΜΠΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, στη δεύτερη μόλις εταιρική της χρήση, κατέγραψε όχι μόνο έναν αξιόλογο κύκλο εργασιών, που προσεγγίζει τα 900 εκ δρχ. , αλλά και θετικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 80 και πλέον εκατομμυρίων δραχμών. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις αυτές σημειώθηκαν μόλις στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.Στα θετικά συγκαταλέγεται, επίσης, ο υπερτριπλασιασμός του κύκλου εργασιών της ΘΩΡΑΞ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ, που αποδεικνύει την ισχυρή δυναμική και τις θετικότατες προοπτικές της εταιρείας.


Αλλά και η ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ κατέγραψε αξιόλογη αύξηση του κύκλου εργασιών της (κατά 18%), διατηρώντας σε υψηλότατα επίπεδα την κερδοφορία της.


Αξιοσημείωτη είναι επίσης η κατά 14% μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου ως ποσοστού επί του κύκλου εργασιών, γεγονός, που αντανακλά την απόδοση των προσπαθειών για οικονομίες κλίμακος.Για τη φετινή χρονιά, όπως προανέφερα, δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά των χαλυβουργικών, οι οιωνοί είναι ιδιαίτερα καλοί.


Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ , επωφελούμενη της αύξησης των τιμών και των μεγάλων και χαμηλού κόστους αποθεμάτων της, αυξάνει τον κύκλο εργασιών της και το περιθώριο κέρδους της.

Τα ίδια ισχύουν για τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΙΜΠΕΞ και τη ΒΑΚΟΝΤΙΟΣ.

Ιδιαίτερα, η ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΙΜΠΕΞ παρουσιάζει σημαντική αύξηση των πωλήσεων της, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης , κατακτώντας σταδιακά το μερίδιο που της αναλογεί στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεων και της κερδοφορίας της, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 250 εκατομμύρια δρχ. στο πρώτο εξάμηνο. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ως συνέπεια της ωρίμανσης του έργου της Δραπετσώνας, ενώ η Ν. Σμύρνη, η Χαλκίδα και η Μύκονος βρίσκονται σε φάση εξέλιξης.

Η ΘΩΡΑΞ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ πραγματοποίησε μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κύκλο εργασιών ίσο με αυτόν που πραγματοποίησε ολόκληρο το 2001, και βλέπει το προϊόν της να γίνεται ευρύτατα αποδεκτό και να χρησιμοποιείται στα πιο απαιτητικά έργα όπως το Ολυμπιακό Χωριό, η ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων κατοικιών των Άνω Λιοσίων, το Θησαυροφυλάκιο, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης κ.α.


Παράλληλα, μια καινούργια εταιρεία του Ομίλου, η ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ , έρχεται να διεκδικήσει δυναμικά μερίδιο σε μια αγορά 250 δισεκατομμυρίων δραχμών, η οποία βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης από την

υπανάπτυξη στα Ευρωπαϊκά επίπεδα ποιότητας . Στη διαδικασία αυτή ο Όμιλος αποφάσισε να διαδραματίσει πρωτοπόρο και πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία , αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερα έργα κυρίως στο χώρο του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων αλλά και στο πεδίο των αμυντικών προγραμμάτων, ενώ η DEMIL βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος.


Τέλος , η ΜΠΗΤΡΟΣ ΤΥΣΣΕΝ, η κοινή εταιρεία που ίδρυσε ο Όμιλος με το γερμανικό κολοσσό THYSSENKRUPP στο τέλος του περασμένου χρόνου, βρίσκεται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.


Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, στα 55 και πλέον χρόνια της ιστορίας της η ΜΠΗΤΡΟΣ διαγράφει μια σταθερά αναπτυξιακή τροχιά στο επιχειρηματικό στερέωμα.


Ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία, οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.


Με σκοπό την υποστήριξη της αναπτυξιακής μας στρατηγικής συνάψαμε , προ μηνός περίπου, κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ με οργανωτές την Εθνική και την EFG Telesis και διαχειριστή την EFG Eurobank Ergasias.

Επίσης, προσαρμοζόμενοι αμέσως στις νέες αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης , δημιουργήσαμε Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου με αρμοδιότητα τη συστηματική και ανεξάρτητη επιθεώρηση των μηχανισμών ελέγχου των δραστηριοτήτων των εταιρειών του Ομίλου. Επιπλέον δημιουργήθηκε και Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου, στην οποία η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου αναφέρεται ,ενώ στο τελικό σχέδιο επεξεργασίας βρίσκεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας.Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω την βαθύτατη πεποίθηση μου ότι η ανατροπή των αρνητικών συνθηκών , που επικράτησαν στην αγορά του χάλυβα από τα μέσα του 2000 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2002 θα αποτελέσει τη βάση θετικών αποτελεσμάτων για τον Όμιλο κατά την τρέχουσα χρήση, που θα αναπληρώνουν τις απώλειες της προηγούμενης.